Op deze pagina kun je terug lezen wat je allemaal met een Android TV Computer kunt.

Voordat je een Android TV box of stick gaat aanschaffen wil je natuurlijk weten wat je er allemaal mee kunt en wat je er aan hebt. Dat gaan we hier allemaal haarfijn uitleggen.

Google Play

We beginnen met Google Play. Google Play is de app store van Android (Google) waar je apps kunt downloaden. De Google Play telt ruim 1 miljoen apps en meer dan 75% is gratis te downloaden. Om de app store van Android in te kunnen is er de Google Play app welke standaard op elke Android TV Box of stick aanwezig is. Klik hier op en je komt in de Google Play terecht waar je dus kunt zoeken naar apps welke je vervolgens kunt downloaden. De Google Play is alleen toegankelijk via internet dus het is belangrijk dat je via Wifi of Ethernet verbonden bent met het internet.

In de Google Play vind je allerlei soorten apps. Apps zijn programma’s in allerlei categorieën. Deze apps zorgen er voor dat je veel mogelijkheden toevoegt aan je Android TV Computer en zo de mogelijkheden vergroot. Overal is een app voor te vinden. Je kunt het zo gek niet bedenken en je vind het terug in de Google Play. Ook veel programma’s die je op de normale pc had vind je hier terug.

Alles is dus mogelijk en voor alles is er wel een app. Wil je online tv kijken dan zijn daar een heleboel apps voor. Heb je Ziggo TV / UPC TV of iets vergelijkbaars dan is daar zelfs een app voor te downloaden. Wil je Emailen, Bellen, Gamen, Chatten, je Boekhouding doen, iets opzoeken of uitrekenen, Internetten, Films kijken, Muziek luisteren, Nieuws lezen of kijken of een apparaat zelfs bedienen? Alles kan en alles is mogelijk. Jij bedenkt het en het is er. Door de Google Play heb je ongekend veel mogelijkheden vanaf de luie bank! Bekijk de Google Play.

android-tv-google-play

 

Films en tv kijken

Een van de meest gebruikte functies op een Android TV Computer (Android box / Android stick) is het kijken van films, series, nieuws en gewoon tv. Films en series kun je vanaf je eigen netwerk streamen maar ook vanaf het internet. Vanaf je eigen netwerk houdt in dat je een netwerk hardeschijf (NAS) of een computer moet hebben waar de films of series op staan. Streamen vanaf het internet kun je bijvoorbeeld denken aan NETFLIX, KODI met speciale plugins, Videoland, e.d. Er zijn ook apps te downloaden zoals NPO, Uitzending gemist, RTLXL en soortgelijke apps waarbij je uitzendingen kunt terugkijken via het internet. Niet alle diensten worden nog perfect ondersteunt jammer genoeg. Wat NETFLIX of KODI betreft werkt dat uitermate goed. Met een druk op de knop kijk jij je film of serie zonder te hoeven wachten voordat deze start.

Ook Popcorn Time wordt steeds populairder. Dit komt omdat je hier illegaal de nieuwste films kunt kijken. Een gratis Netflix variant met een veel nieuwer aanbod en helemaal zonder kosten. Deze app heeft helaas nog wel een paar kinderziektes en werkt via torrents. Je moet dus eerst een klein stukje film inladen voordat hij begint. Van een opstarttijd van een film is hier zeker dus wel sprake. Ook moet je goed kijken hoe het zit met de bronnen en gebruiker (seeds en peers). Veel seeds betekend dat er veel bronnen aanwezig zijn. Veel peers betekend veel gebruikers er op dat moment ook de film aan het streamen zijn.

android-tv-netflix

 

Gamen

Spelletjes spelen vind iedereen leuk. Een Android telefoon of tablet is daarom ook erg populair. Gamen kan met de Android TV Computer ook prima. Hier is hij uitermate geschikt voor. De Android boxen en stick beschikken namelijk over krachtige hardware waardoor High-End games soepel draaien.

Spelmakers die voorheen voor Xbox, Playstation en Nintendo spellen maakte zien een nieuwe opkomende markt bij Android. Er zijn al grote namen zoals Namco, EA Games en Gameloft. Ubisoft, Marvel en ga zo maar door. Deze spelmakers zetten serieuze games neer van hoog niveau. Het mooie is dat de meeste games zelfs helemaal gratis zijn! De spelmakers hebben een manier gevonden dat ze toch aan je kunnen verdienen waardoor ze het spel gratis in de markt zetten. Dit doen ze door microtransacties. Microtransacties zijn bijvoorbeeld punten of credit om in-app-aankopen te doen zodat je makkelijker door een lastig level heen komt of sneller kunt evolueren of groeien.

Eigenlijk zijn er 2 manieren om een spel te besturen op Android en dat zijn:

  • Via een touchscreen
  • Via een gamepad

Touchscreen varianten

Aangezien je tv niet over een touchscreen beschikt zou je eigenlijk deze games niet kunnen spelen. Echter is daar wel een mouw aan te passen. Er zijn namelijk zogenaamde air mouses (fly mouses) welke de muisaanwijzer op je beeldscherm laten bewegen door de afstandsbediening (fly/air mouse) te bewegen. Zodoende zou je toch touchscreen games kunnen spelen. Er zijn ook afstandsbedieningen en mini keyboards welke beschikken over een mousepad die je ook van de laptop kent.

Gamepad

De gamepad spreekt voor zich. Dit is een joystick/controller zoals je die ook van de Xbox of Playstation kent. Echter werkt niet elke gamepad goed op elke Android TV box of stick. Soms wordt er specifiek vermeld dat bepaalde controllers wel ondersteunt worden. Er zijn ook speciale controllers in omloop welke geschikt zijn voor Android. Deze zijn soms via Bluetooth en soms via een meegeleverde usb ontvanger. Een goedwerkende Android gamepad is bijvoorbeeld de Tronsmart Mars G01.

Remote app

Voor Android TV Computers met een Rockchip is er wellicht nog een 3de manier en dat is via je telefoon of tablet. Rockchip heeft namelijk een remote app welke je op je telefoon of tablet kunt installeren. Amlogic en Allwinner hebben ook wel remote apps maar die van Rockchip is de enige die ook een gamepad op je tablet of telefoon kan projecteren waarbij je het touchscreen kunt gebruiken.

Populaire games voor Android

Asphalt 5, Dead Trigger 2, Angry Birds, Modern Combat, Dead Zone, Shadowgun, GTA, Prince of Persia, Riptide GP2, Call of Duty, Nova 3 en ga zo maar door.

Naast de duizenden games die je kunt downloaden zijn er ook emulators zodat je ook spellen van Nintendo (NES/SNES/Gameboy/etc.) en Sega kunt spelen. Denk bijvoorbeeld aan Mario Bros en Sonic. Er zijn vele ROMS op internet te vinden dus oude retro games spelen is ook game probleem.

android-games

 

Bellen met Skype

Je kunt ook met je Android TV Computer bellen naar je vrienden en familie. Dit kan zelfs met beeld! Hiervoor heb je een geschikte webcam nodig welke je op een usb poort aansluit van je Android TV Box of stick. Logitech is een merk dat vaak het beste werkt. Modellen zoals de Logitech C170 en C525 zijn erg populair. De app die je soms zelf nog moet installeren is Skype. Deze is gratis en kun je uit de Google Play halen. Met Skype kun je gratis met je vrienden bellen en chatten. De webcam’s hebben namelijk een ingebouwde microfoon dus mensen kunnen je zien en horen. Het mooie van Skype is dat het op elk besturingssysteem kan werken. Het maakt dus niet uit of jij Android gebruikt en de ander Windows. Je kunt gewoon met elkaar communiceren.

Wie wel wilt bellen maar geen camera daarvoor wilt inzetten kan ook denken aan een Fly mouse (air mouse) die beschikt over een microfoon. Niet alleen kun je via deze afstandsbediening dan een gesprek voeren maar heeft deze tevens het voordeel dat je ook zoekopdrachten kunt inspreken welke Android weer verwerkt. Spraakgestuurd Googelen is dus een voorbeeld hiervan.

skype-op-android-tv

 

Internetten

Wie wilt niet vanaf de luie bank even een website bezoeken, NU.nl bekijken of zijn favoriete webblog? Met een Android TV Computer is dat geen enkel probleem. Deze mini pc kan net zo snel surfen als je normale pc. Uiteraard zijn factoren als Wifisnelheid en processorkracht wel van enig invloed. Ben je dus van plan wel wat te gaan internetten dan kun je overwegen om een Flymouse/Airmouse er bij te kopen met een Qwerty toetsenbord er op. Elke website wordt in principe prima ondersteunt dus je hebt hier alle vrijheid in. Via de Google Play kun je ook andere webbrowser downloaden en gebruiken waaronder Google Chrome, Mozilla, Opera, Dolphin en ga zo maar door. Er zijn er ongeveer 100 in totaal. Google Chrome is wel de meest populaire.

google-op-tv

 

Standaard apps in Android

Uiteraard is je Android besturingssysteem niet helemaal kaal en zijn er vaak al een aantal apps aanwezig zodat je meteen uit de voeten kunt. Zo is er een internet browser aanwezig, een Youtube app, apps of je afbeeldingen mee te bekijken, een Gmail app om je email te kunnen bekijken en een video- en audioplayer. Het ene apparaat heeft er net weer iets meer op staan dan de andere. Tegenwoordig worden ze ook steeds vaker geleverd met KODI er op welke voorheen XBMC heette. De afbeelding hieronder zie je de homescreen van een Android TV apparaat.

android-tv-beeld-homescreen

 

Alles werkt

Er komen steeds meer gadgets welke te bedienen zijn via Android. Tegenwoordig kun je al een camera kopen voor bij de voordeur en via een Android app zien wie er voor je deur staat. Alle apps die ook op je telefoon of tablet werken, doen het ook gewoon op je Android TV mini pc.

 

Android versie

Bijna alle Android TV boxen en sticks worden voorzien van Android 4.2 Jelly Bean of Android 4.4 Kitkat. Binnenkort komt ook Android 5 Lollipop beschikbaar voor deze apparaten. Veel fabrikanten hebben al een OTA in hun firmware gebakken zodat updaten makkelijker wordt. OTA is een Over The Air update zodat je geen firmware meer hoeft te downloaden op een usb stick of iets dergelijks. Je krijgt vanzelf een melding op je tv dat er een update beschikbaar is en klikt op ja als je de update wilt installeren. Zo blijft je Android TV Computer up-2-date.

 

Beeldscherm klonen

Steeds meer Android TV Computers waaronder boxen en stick worden uitgerust met Miracast en Airplay. Miracast is om het beeld van een Android tablet of telefoon te klonen en Airplay is voor iOS apparaten. Wil je foto’s of video’s delen op je tv met vrienden en familie dan kun je deze app inzetten. Bijna alle Android 4.4. Kitkat apparaten zijn hier standaard mee uitgerust.

miracast-airplay-android-tv

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *