Veel mensen vragen zich af hoe je een Android TV Computer bedient of bestuurt. Soms levert de fabrikant van je Android TV Box of Stick er een afstandsbediening bij. 9 van de 10 keer is dit een simpele uitvoering welke via infrarood werkt. Infrarood werkt met een zichtverbinding net als de afstandsbediening van je tv. Dit betekend dat je de box of stick ook in het zicht moet houden anders reageert de afstandsbediening niet. Een standaard afstandsbediening wordt overigens vaker bij een box geleverd dan bij een stick maar dit verschilt weer per fabrikant. De standaard afstandsbediening beschikt vaak niet over een fly- of airfunctie welke de bewegingen kan waarnemen die jij maakt. Dit is op basis van een G-sensor. Vaak hebben ze navigatietoetsen er op zitten zodat je door het menu heen kunt bladeren en iets kunt selecteren en opstarten.

 

Air mouses

airmouse-mele-f10-android-tvEen airmouse welke ook vaak flymouse wordt genoemd is een afstandsbediening welke de beweging van je hand waarneemt. De ingebouwde G-sensor kan elke beweging exact registreren. Door de airmouse te bewegen wordt de muisaanwijzer op je tv ook in beweging gebracht. Het is een verfijnd systeem wat erg goed werkt.

Een airmouse/flymouse wordt normaal altijd geleverd met een usb ontvanger welke je in je Android TV Box of stick steekt. Het werkt plug&play dus je hoeft geen drivers of iets te installeren.

Er zijn verschillende soorten airmouses op de markt. Sommige zijn tamelijk eenvoudig en hebben alleen de meest belangrijke knoppen zoals een select knop, een home, een back, een menu en wellicht nog 2 toetsen voor harder en zachter voor het geluid.

Er zijn ook luxere uitvoeringen welke beschikken over een Qwerty toetsenbord zodat je makkelijk een bericht kunt typen of een zoekopdracht kunt ingeven bij Google.

Tevens zijn er airmouses welke voorzien zijn van een microfoon en luidspreker. Deze bieden je de mogelijkheid om via Skype te bellen maar je kunt ook alleen de ingebouwde microfoon gebruiken om bijvoorbeeld een spraakopdracht in te geven.

Sommige airmouses hebben een ingebouwde accu en sommige werken op batterijen. De accu laad je op via de usb aansluiting. Het bereik is vaak rond de 10 meter en ze werken via radiogolven (RF). Je hoeft je Android box of stick niet meer in het zicht te hebben omdat de radiogolven overal doorheen gaan. Richten hoeft trouwens ook niet meer.

  • Populaire airmouses zijn: Mele F10, Minix Neo A2

 

Controllers

rii-mini-one-i8-controller-android-tvEr zijn ook controllers op de markt welke over het over het algemeen niet over een G-sensor beschikken maar daarvoor in de plaats een trackpad hebben. Een trackpad is een muispad welke je ook van de laptop kent. Door je vinger er over heen te wrijven beweegt de muisaanwijzer. Deze controllers beschikken normaal gesproken altijd over een full size qwerty keyboard. De meeste Android controllers werken met een meegeleverde usb dongle net als de airmouses.

Er zijn luxere uitvoeringen welke tevens over een G-sensor beschikken en ingebouwde toetsenbord verlichting hebben. De meeste controllers hebben een ingebouwde accu en zijn dus oplaadbaar. Opladen doe je via de usb aansluiting.

  • Populaire controllers zijn de Rii mini i8+ en Rii mini one i8

 

Android Gamepad

android-gamepad-tronsmart-mars-g01-tv-box-stickEen Android Gamepad is een joystick/game controller net zoals die van de Playstation. Deze gamepads zijn ideaal voor schiet- en racespellen. Er zijn meerdere Android gamepads op de markt welke niet alleen met je Android tv box of stick werken maar ook met je tablet of telefoon. De meeste Android gamepads werken op Bluetooth. Een usb dongle wordt hier vaak niet voor gebruikt omdat je deze niet in een telefoon of tablet kunt steken. De fabrikant Tronsmart heeft een gamepad op de markt gebracht (type= Mars G01) die net wat meer kan dan de gemiddelde gamepad. Met deze gamepad kun je namelijk ook de muisaanwijzer binnen Android bewegen met de stuurknuppels. In praktijk heb je anders een afstandsbediening nodig (fly/airmouse) en een gamepad. De afstandsbediening is normaal nodig om het spel te zoeken en te starten en vervolgens pak je de gamepad om het spel echt te spelen. Hier vind je games die met deze gamepad werken.

  • Populaire gamepad is Tronsmart Mars G01